Funcția VLOOKUP în Excel

Funcția VLOOKUP este una dintre cele mai puternice și folosite funcții în Microsoft Excel. Este utilizată pentru a căuta o valoare într-un set de date și pentru a returna valoarea corespunzătoare dintr-o coloană specificată. Această …

Funcția VLOOKUP în Excel

Funcția VLOOKUP este una dintre cele mai puternice și folosite funcții în Microsoft Excel. Este utilizată pentru a căuta o valoare într-un set de date și pentru a returna valoarea corespunzătoare dintr-o coloană specificată. Această funcție este extrem de utilă în gestionarea și analiza datelor în Excel și poate fi folosită într-o varietate de scenarii, de la reconcilierea datelor până la generarea de rapoarte.

Cum funcționează funcția VLOOKUP?

Funcția VLOOKUP are sintaxa următoare:

=VLOOKUP(lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup])

Înțelegerea parametrilor funcției este esențială pentru a putea utiliza corect această funcție. Iată o explicație a fiecărui parametru:

 • lookup_value: este valoarea pe care doriți să o căutați în tabel.
 • table_array: reprezintă intervalul de celule în care doriți să căutați valoarea.
 • col_index_num: este numărul coloanei din intervalul table_array din care doriți să returnați valoarea corespunzătoare.
 • range_lookup: este un parametru opțional care specifică dacă căutarea trebuie să fie exactă sau aproximativă. Dacă acest parametru este omis sau este adevărat, căutarea va fi aproximativă.

Exemplu de utilizare a funcției VLOOKUP

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează funcția VLOOKUP, să luăm în considerare următorul exemplu:

Număr de ordine Nume Punctaj
1 John Doe 85
2 Jane Smith 92
3 Mike Johnson 78

Să presupunem că avem acest tabel și dorim să găsim punctajul lui Jane Smith. Putem utiliza funcția VLOOKUP în următorul mod:

=VLOOKUP("Jane Smith", A2:C4, 3, FALSE)

Rezultatul va fi 92, deoarece funcția VLOOKUP caută valoarea „Jane Smith” în coloana A2:A4 și returnează valoarea corespunzătoare din a treia coloană a intervalului A2:C4, adică punctajul ei.

De ce să utilizăm funcția VLOOKUP?

Funcția VLOOKUP este extrem de utilă în multe situații. Iată câteva motive pentru care merită să o utilizați:

 • Căutare rapidă: VLOOKUP vă permite să găsiți rapid și eficient valori într-un set mare de date.
 • Reconcilierea datelor: Puteți utiliza VLOOKUP pentru a verifica dacă datele dintr-o coloană se potrivesc cu datele din altă coloană, identificând discrepanțele sau lipsurile.
 • Generarea de rapoarte: Prin utilizarea funcției VLOOKUP, puteți extrage și organiza informațiile relevante dintr-un set de date extins pentru a genera rapoarte personalizate.
 • Automatizarea sarcinilor: VLOOKUP poate fi inclusă în formule complexe sau în macro-uri pentru a automatiza sarcini repetitive și pentru a economisi timp.

Cum puteți utiliza funcția VLOOKUP în Excel

Acum că ați înțeles cum funcționează funcția VLOOKUP și de ce este utilă, puteți începe să o utilizați în propriile dvs. fișiere Excel. Iată câțiva pași pentru a începe:

 1. Deschideți fișierul Excel în care doriți să utilizați funcția VLOOKUP.
 2. Selectați celula în care doriți să afișați rezultatul căutării.
 3. Scrieți formula VLOOKUP utilizând parametrii potriviți pentru situația dvs. de utilizare.
 4. Apăsați Enter pentru a obține rezultatul.

Întrebări frecvente despre funcția VLOOKUP

1. Pot utiliza funcția VLOOKUP pentru a căuta într-un interval orizontal?

Da, funcția VLOOKUP poate fi utilizată pentru a căuta într-un interval orizontal. În acest caz, veți specifica intervalul orizontal ca primul argument al funcției, iar numărul coloanei corespunzătoare pe care doriți să o returnați va fi parametrul col_index_num.

2. Pot utiliza funcția VLOOKUP pentru a căuta mai multe valori în același timp?

Funcția VLOOKUP este concepută să returneze doar prima valoare găsită care îndeplinește criteriile de căutare. Dacă doriți să găsiți mai multe valori, va trebui să utilizați alte funcții sau metode în Excel.

3. Cum pot trata erorile în rezultatele funcției VLOOKUP?

În cazul în care funcția VLOOKUP nu găsește valoarea căutată, va returna valoarea de eroare #N/A. Puteți utiliza funcția IFERROR în jurul formulei VLOOKUP pentru a trata aceste erori și a afișa un rezultat personalizat în loc de valoarea de eroare.

4. Există o limită pentru numărul de coloane pe care le poate căuta funcția VLOOKUP?

Funcția VLOOKUP poate căuta într-un interval de până la 1.048.576 de coloane în versiunea Excel 2019 și anterioară, și până la 16.384 de coloane în Excel 2021 și versiunile ulterioare.

Concluzie

Funcția VLOOKUP este un instrument valoros pentru gestionarea și analiza datelor în Microsoft Excel. Vă permite să găsiți rapid și eficient valori într-un set de date și să returnați informațiile corespunzătoare dintr-o coloană specificată. Prin utilizarea funcției VLOOKUP, puteți îmbunătăți eficiența și precizia lucrului cu datele în Excel și puteți automatiza diverse sarcini de analiză. Începeți să utilizați funcția VLOOKUP în propriile dvs. fișiere Excel și explorați puterea sa!

Vezi și:

Lasă un comentariu