Retea intre 2 calculatoare prin router

In ziua de azi, conectivitatea este esențială pentru a facilita comunicarea și partajarea de informații între diferite dispozitive. O metodă comună de a crea o rețea între două calculatoare este utilizarea unui router. Acest articol …

Retea intre 2 calculatoare prin router

In ziua de azi, conectivitatea este esențială pentru a facilita comunicarea și partajarea de informații între diferite dispozitive. O metodă comună de a crea o rețea între două calculatoare este utilizarea unui router. Acest articol va explora modul în care poți configura o rețea între două calculatoare prin intermediul unui router și cum să utilizezi această rețea pentru partajarea resurselor și a conexiunii la internet.

Configurarea hardware a rețelei

Pentru a crea o rețea între două calculatoare, vei avea nevoie de următoarele componente de hardware:

 • Un router: acesta este dispozitivul central care facilitează comunicarea între calculatoare și partajarea conexiunii la internet.
 • Doi sau mai mulți calculatoare: acestea sunt dispozitivele care vor fi conectate la rețea.
 • Cabluri de rețea: vei avea nevoie de cabluri Ethernet pentru a conecta calculatoarele la router.

Asigură-te că toate componentele sunt conectate corect și că fiecare calculator are o conexiune funcțională la router prin intermediul cablurilor Ethernet.

Configurarea rețelei prin intermediul routerului

După ce ai conectat hardware-ul corect, va trebui să configurezi rețeaua prin intermediul routerului. Iată pașii de bază pentru configurarea rețelei între două calculatoare:

 1. Conectează-te la interfața de administrare a routerului folosind adresa IP specifică routerului tău. Această adresă IP este de obicei menționată în manualul routerului sau poate fi găsită pe site-ul producătorului.
 2. Autentifică-te în interfața de administrare folosind numele de utilizator și parola corespunzătoare. Aceste informații sunt, de asemenea, specificate în manualul routerului.
 3. Caută opțiunea „Configurare rețea” sau „Configurare LAN” în interfața de administrare a routerului.
 4. Atribuie un IP static pentru fiecare calculator în cadrul rețelei. Aceasta va asigura că fiecare calculator va avea o adresă IP unică și va permite comunicația între ele.
 5. Configurează setările de securitate, cum ar fi parola pentru rețea wireless, pentru a proteja rețeaua ta.
 6. Salvează și aplică setările.

Odată ce ai urmat acești pași și ai salvat setările, rețeaua ta ar trebui să fie configurată și funcțională.

Partajarea resurselor și a conexiunii la internet

Odată ce ai creat rețeaua între cele două calculatoare prin intermediul routerului, poți începe să partajezi resurse și conexiunea la internet. Iată câteva lucruri pe care le poți face:

 • Partajarea fișierelor: utilizează funcția de partajare a fișierelor pentru a permite transferul de fișiere între cele două calculatoare.
 • Partajarea imprimantei: dacă ai o imprimantă conectată la unul dintre calculatoare, poți partaja imprimanta pentru a permite celuilalt calculator să imprime.
 • Partajarea conexiunii la internet: dacă unul dintre calculatoare are o conexiune la internet, poți partaja această conexiune cu celălalt calculator prin intermediul routerului.

Asigură-te că ai configurat setările de partajare corecte pe fiecare calculator pentru a permite accesul la resursele partajate.

Cum pot accesa interfața de administrare a routerului?

Pentru a accesa interfața de administrare a routerului, trebuie să introduci adresa IP specifică routerului tău într-un browser web. Adresa IP și informațiile de autentificare sunt de obicei menționate în manualul routerului.

Cum atribui un IP static pentru un calculator în cadrul rețelei?

Pentru a atribui un IP static pentru un calculator, accesează setările de rețea ale calculatorului și configurează o adresă IP statică în cadrul aceleiași subrețele ca și routerul. Asigură-te că adresa IP este unică în cadrul rețelei și nu este deja folosită de alt dispozitiv.

De ce este importantă securizarea rețelei wireless?

Securizarea rețelei wireless este importantă pentru a preveni accesul neautorizat la rețeaua ta și pentru a-ți proteja informațiile personale. Prin configurarea unei parole puternice pentru rețeaua wireless, poți evita utilizarea neautorizată și potențialele amenințări de securitate.

Cum pot partaja fișiere între cele două calculatoare?

Pentru a partaja fișiere între cele două calculatoare, poți utiliza funcția de partajare de fișiere a sistemului de operare. Asigură-te că ai configurat permisiunile corecte pentru a permite accesul la fișierele partajate.

Pot partaja o imprimantă conectată la unul dintre calculatoare?

Da, poți partaja o imprimantă conectată la unul dintre calculatoare prin intermediul rețelei create. Configurează imprimanta pentru partajare în setările sistemului de operare și asigură-te că celelalte calculatoare din rețea pot accesa imprimanta prin intermediul rețelei.

Vezi și:

Lasă un comentariu